perjantai 7. tammikuuta 2022

Vuoden ensimmäinen hoitoviikko

Naavametsässä arki jatkui heti maanantaina. Maanantaina totuttelimme päiväkotiarkeen loman jäljiltä ja vietimme päivää leikkien. Harjoittelimme maanantaina pitkäkestoista leikkiä junaradan, nukkekodin ja maatilan muodossa. Lapset innostuivat pelaamaan keskenään erilaisia lautapelejä, joista ehdottomaksi suosikiksi on muodostunut Kauhukartano, jossa lapset keräävät hahmokortteja.

Maanantaina ennen ruokaa lapset loruttelivat Lumiukon teen, lorun muodossa ja yrittivät saada seinällä olevalle lumiukolle nenän oikealle paikalle. Tehtävä osoittautui hankalaksi, mutta hyvin hauskaksi, kun lumiukon nenä löytyi milloin lumiukon mahasta ja milloin ei edes osunut koko lumiukkoon.


Tiistaina Naavametsän pienet aloittivat tutustumalla eläimiin ja heidän tekemiin jälkiin lumessa kuvakorttien kanssa. Lapset nimesivät yhdessä aikuisen kanssa eläimiä ja miettivät, mitkä jäljet kuuluvat kenellekin. Eläinten tunnistaminen oli helppoa, mutta eläinten jälkien yhdistäminen eläimiin meni ajoittain arvailuksi.


4-vuotiaat harjoittelivat saduttamista. Lapset saivat kertoa valitsemastaan eläimestä tarinaa. Lapset miettivät yhdessä aikuisen kanssa, kuinka tarina muodostuisi ja mitä tarinassa voisi tapahtua seuraavaksi. 

5-vuotiaat tutustuivat eläinten tekemiin jälkiin lumessa. Pikkueskarit saivat mallintaa hiilellä eläinten jälkiä paperille. Paperille muodostuivat linnun, oravan, jäniksen ja ketun jäljet taitavasti. Hiiliaskartelun jälkeen pikkueskarit maalasivat talvisen kuvan käyttäen apunaan vesivärejä ja teippiä.


Tiistain ulkoilu vietettiin suurella lumikasalla. Lumikasa on muodostunut lapsille tutuksi ja mieluisaksi leikkipaikaksi ulkona. Lumikasalle on hyvä kiivetä ja lumikasaa on mukava kaivaa. Jos lapset saisivat päättää, he olisivat jokaisen ulkoilun suurella lumikasalla leikkimässä.


Keskiviikkona pienet jatkoivat eläinten jälkiin tutustumista. Pienet pääsivät piirtämään vahaliiduilla eläinten jälkiä paperille. Lapset piirsivät hienosti jälkiä paperille. He saivat värittää eläinten kuvat, leikata ja liimata paikoilleen jälkien joukkoon.


4-vuotiaat tutustuivat vuorostaan eläinten jälkiin lumessa kuvakorttien avulla. Tutustuttuaan, miltä eläinten jäljet näyttävät, he pääsivät hiilellä piirtämään eläinten jälkiä paperille. Jokainen sai liimata paperille eläinten kuvat havainnollistamaan, minkä eläimen jälkiä paperilta mahtoi löytyä.

5-vuotiaat harjoittelivat sadutusta. Saduttaminen tapahtui värityskuvan avulla, jonka lapset saivat värittää haluamillaan väreillä. Pikkueskarit kertoivat vuorollaan, mitä kuvassa tapahtui ja kuvien avulla syntyi upeita tarinoita. Pikkueskarit olivat selvästi kehittyneet saduttamisessa alkusyksyyn nähden.
Saduttamisen jälkeen pikkueskarit rakentelivat matikkapalikoilla. Eräs eskarilainen innostui rakentamaan numeroita ja numerot muodostuivat upeasti yhdestä viiteen.


Torstaina jokainen Naavametsäläinen vietti vapaapäivää kotona Loppiaisen merkiksi.

Perjantai vietettiin Naavametsässä pienellä porukalla leikkien ja pelaillen yhdessä harjoitellen kaikkien kanssa toimimista ja pitkäkestoista leikkiä. Lapset tykästyivät poneihin, nukkekotiin ja rauhallisiin hommiin pöydän ääressä, kuten peleihin ja piirtämiseen.
Naavametsään on ilmestynyt tunneleita, juna-aseman rakennusta ja metsää. Mitähän mukavaa näistä saa leikkeihin lisäksi?


Mukavaa vuoden alkua kaikille. ❆